Stichting Vastare (‘Verwoesting’) met als ondertitel Stop Kindergeweld in Congo, is in 2004 opgericht in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Het land is de afgelopen decennia sterk geteisterd door burgeroorlogen. Dit bracht vele slachtoffers met zich mee, vooral onder vrouwen die werden verkracht en samen met hun kinderen uitgestoten.

Momenteel leven velen van hen onder extreme omstandigheden, mede omdat zij niet worden erkend waardoor ze geen ‘identiteit hebben’. Gevolg is geen recht op een thuis, gezondheidszorg of educatie. De kinderen worden vaak zelfs ingezet voor oorlogsdoeleinden. Hier wil Vastare wat aan doen!

De Stichting wil in de eerste plaats veiligheid bieden aan deze uitgestoten groep van kinderen en hun moeders. Samen met Initiatiefnemer Alain Mubigalo, wil zij educatie-mogelijkheden en gezondheidscentra verder ontwikkelen.

Persoonlijk ken ik, voorzitter Vastare, Alain vanuit mijn AfrikaTijd eind 2013. Samen met een team reisde ik toen door vijf landen om vanuit de homeopathie een verschil te maken. Alain was mijn trouwe tolk in de legio consulten die ik voerde met de zieken lijdend aan AIDS, TBC, diabetes,…maar vooral aan trauma’s zoals bovengenoemd. Onbetaald en met onvermoeide energie leverde Alain zijn bijdrage aan onze missie. Zijn steun richt hij middels De Stichting op deze gedupeerde groep die lijdt aan de wreedheden die de oorlog met zich meebracht.